15.03.2008. у “Вечерњим Новостима“ објављена је репортажа о КУД – у “Шумадија 05”:

Породична радионица за коло
М. ЈАНКОВИЋ | 14. март 2008. 18:20 |

Млади фолклораши новобеоградског КУД “Шумадија 05” браће Жмирић нижу концерте и награде. Учествовали су на 70 концерата у земљи и иностранству, а вештини малих играча дивило се више од 10.000 људи

ХОЋЕМО ли вечерас у диско? Хоћемо! – заорило се из дечјих грла на проби фолклора Културно-уметничког друштва “Шумадија 05” у Основној школи “Ужичка република” у Новом Београду. Ових 44 малишана чланови су дечјег ансамбла у КУЂу који су 2005. године основали браћа Иван (25) и Драган (23) Жмирић.
“Шумадија 05” је право “породично” друштво, јер у дечјем ансамблу игра и најмлађи брат Милан (16). Мама Гордана шије ношње, а тата Чедомир снима наступе. Њих је у ове непуне три године било много: учествовали су на 70 концерата у земљи и иностранству, а вештини малих играча дивило се више од 10.000 људи. Освојили су прво место у “Етнолиги” 2006. и 2007, а на 12. балканском такмичарском дечјем фестивалу фолколора “Охрид 2007” њихова уиграност добила је највишу оцену.
Драган и Иван Жмирић, обојица студенти, дуго су играли фолклор у КУД “Абрашевић”. Како каже Иван, председник “Шумадије 05”, жеља им је била да љубав према игри, искуство и знање пренесу и на децу.
– Волимо децу и основали смо ово друштво на темељима добронамерних међуљудских односа и породичне атмосфере – прича Жмирић. – Код нас нема грдњи и вике кад неко погреши. Сви смо другари. Деца су после проба духовно богатија, јер се кроз различите игре упознају с нашом традицијом у културом. Стичу пријатеље, једни другима помажу, позајмљују делове ношње. То је најважније, а да ли ће неки од њих једнога дана постати велики уметници, мање је битно.
Осим дечјег ансамбла, постоје и почетна и припремна група. У свакој је око 30 малишана. Ипак, “перјанице” друштва су 28 девојчица и 16 дечака из дечјег ансамбла. Најмлађи међу њима је осмогодишњи Бранислав Јевтић, а најстарији су Милан Жмирић и Александар Филиповић, обојица шеснаестогодишњаци.
– Опуштени смо у раду са децом, на пробама је увек весело – наставља Иван Жмирић. – То помаже и њима да се опусте на сцени, а рефлектује се и на публику. Поносни смо на наше малишане, јер су за кратак период савладали 14 различитих кореографија.
Све кореографије осмислила су браћа Жмирић. Програм чине игре из западне Србије, Понишавља, Баната, Шумадије, Косовског поморавља, југоисточне Србије… У плану су и нове – шопске игре и изворне игре из Шумадије.

КОНЦЕРТИ
“ШУМАДИЈА 05” до сада је одржала два годишња целовечерња концерта – 2006. у уметничко-пословном центру “Вук Караџић” и 2007. у Политехничкој академији. Ове године концерт ће такође бити у Политехничкој академији, 7. јуна. Дечји ансамбл је већ у другој години постојања одиграо и концерт на сцени Сава центра.

линк на коме се налази ова репортажа:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:212154-Porodicna-radionica-za-kolo